“Pyszne 25” Anna Starmach :: recenzja

Autor : | 3 komentarze | On : Maj 16, 2013 | Kategoria : Książki kucharskie

pyszne251Znacie to uczucie? Ktoś pyta was „Jak Ci się podoba?” i jedyne, co możecie powiedzieć to „No…jest ok.”. To samo myślę o książce kucharskiej Anny Starmach „Pyszne 25” – jest po prostu przeciętna w wielu aspektach, ma swoje plusy i minusy, ale nie zapada w pamięć.

Książka wydana jest w stosunkowo małym formacie, w miękkiej okładce. W przeciwieństwie do wielu innych książek, wygodnie jest z niej korzystać w kuchni. Papier śliski, dobrej jakości, nic wyróżniającego.

Przepisy podzielono na dwie kategorie: na słono i na słodko. W obu grupach naprawdę proste, sprawdzone, podstawowe receptury, które udadzą się nawet laikowi – czy to plus? Zależy dla kogo, ja większość tych dań, w takiej lub innej wersji, znałam i robiłam wcześniej, ale być może nie do mnie skierowana jest książka, tylko do kogoś, kto z kuchnią miał niewiele wspólnego?

Zdjęcia przeciętne, poprawne, ale znów ani nie odpychają, ani nie przyciągają. Nie mają też jakiegoś, wyróżnika, konkretnego stylu, czegoś, co by łączyło wszystkie fotografie w tej książce.

Mam też niestety wrażenie, że teoria „Pyszne 25”, czyli 25 minut, do 25 złotych jest mocno naciągnięta – trzeba było przypisać jakąś „filozofię” do książki i programu. Nie wydaje mi się jednak, żeby przepis, w którym wśród składników znajdują się orzeszki piniowe, białe wino, parmezan, bazylia i ryż arborio zmieścił się w tym limicie.

Na końcu książki kilka prostych porad z podstaw kuchni: jak przygotować bulion, jak upiec paprykę, jak zrobić domowy majonez itd.

Nie będę się więcej rozpisywać, bo i nie ma o czym. „Pyszne 25” Anny Starmach to kuchenny „basic”, przyda się tym, którzy dopiero zaczynają wychodzić poza schabowego. Czytelnicy bardziej zaawansowani w kulinariach kupią, przejrzą, odłożą, zapomną.

Print Friendly, PDF & Email
Share This Post!

Comments (3)

  1. posted by Aga on 16 maja 2013

    Już sama okładka zupełnie bez polotu, mimo, że autorka piękna, co tu kryć. Nie kupię, nie tego oczekuję od książek kulinarnych.
    Fajna recenzja.
    pozdrawiam.

  2. posted by Zita on 30 września 2013

    Porażka…

  3. posted by Anita on 9 stycznia 2014

    Książka super!!! Proste i łatwe przepisy dla początkujących, dla mnie rewelacja!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *