Gotowe zupy – MARWIT Zupa krem z pomidorów z bazylią, 500 ml VS BRACIA URBANEK ŁOWICZ – Pani Soczewica & kmin – gęsty krem, 500g

Autor : | 15 komentarzy | On : Maj 21, 2014 | Kategoria : Dieta i zdrowe żywienie

Na początek dwa słowa wyjaśnienia. Jeśli lunch, nie jest Twoim posiłkiem głównym, a obiado-kolację jadasz w domu, po powrocie z pracy to powinien on zaspokajać ok 20% zapotrzebowania energetycznego, czyli:
przy diecie 1500 kcal (dla odchudzającej się) około 300 kcal
przy diecie 2000 kcal około 400 kcal.

MARWIT – Zupa krem z pomidorów z bazylią, 500 ml

 

Moja opinia:

Opakowanie zawiera 500 ml, to więcej niż jedna porcja. Według mnie standardową porcją zupy jest ok 300-350 ml, choć oczywiście to sprawa indywidualna. Przyjmując jednak takie założenie, porcja zupy MARWITU dostarczy 114-133 kcal. Mało, ale czy to aby na pewno dobrze? W zupie jest niewielka ilość węglowodanów, z czego większość stanowią cukry proste. Z 6,9 g węglowodanów, aż 4,9 stanowi cukier prosty DODANY!, węglowodanów złożonych, tych które zapewniają energię i stabilizują poziom glukozy we krwi jest „jak na lekarstwo”. Zjadasz 300 ml zupy – a razem z nią 3 łyżeczki cukru. Jednocześnie podana wartość odżywcza wskazuje na znikomą ilość białka (1,1g na 100ml), czyli syci po MARWICIE też długo nie będziemy, za to soli nie brakuje. 100 ml dostarcza aż 1 g soli, podczas gdy WHO dopuszcza spożycie maksymalnie 5 g soli dziennie, zatem w całym opakowaniu zupy jest maksymalna dawka! Żeby zupa mogła stanowić wartościowy posiłek trzeba do niej dołożyć źródło węglowodanów złożonych i pełnowartościowego białka – np. kromkę chleba razowego z grillowaną piersią kurczaka, ale i tak zawartość soli oraz cukru będzie zbyt wysoka.

Dodam jeszcze kilka smaczków, które być może zauważają tylko dietetycy. W składzie podano, że woda stanowi 12% produktu, gdyby tak było zupa ta miałaby postać stałą, bowiem znaczna część wody w tej zupie pochodzi z samej pulpy pomidorowej. Producent deklaruje, że zupa stanowi 2 z 5 porcji warzyw, które powinniśmy jadać w ciągu dnia – ale jaka objętość zupy? Nie wyjaśniono! Poza tym te 5 porcji powinno być różnorodne. Smak? Nie udało mi się go sprawdzić, bo mimo przydatności do spożycia i prawidłowego przechowywania zupa skwaśniała.

Skład:pulpa pomidorowa 46%, marchew 25%, cebula 12%, woda 12%, bazylia, czosnek, sól, cukier.

Wartość odżywcza w 100ml
Wartość energetyczna: 159kJ/38 kcal
Tłuszcz: 0,2g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g
Węglowodany: 6,9g, w tym cukry 4,9g
Białko: 1,1g
Sól: 1,0g

BRACIA URBANEK ŁOWICZ – Pani Soczewica & kmin – gęsty krem, 500g

 

Moja opinia:

Pani Soczewica prezentuje się o wiele lepiej. Producent deklaruje, że porcja to 250 g. Ja pozostanę przy swoim założeniu, że jednorazowo zjadamy 300-350g. Zatem zupa ta dostarczy na lunch od 210 kcal do 245 kcal. Zupa przygotowana została z różnorodnych warzyw, dlatego soczewica stanowi w niej tylko 18%, ale pamiętajmy, że jest to warzywo strączkowe, które pęcznieje, chłodnie wodę i zwiększa objętość. Zupa jest pyszna dzięki zastosowaniu różnorodnych przypraw i o dziwo nie trzeba było jej dosładzać, a ilość soli jest o połowę mniejsza niż w MARWICIE. Większa ilość węglowodanów złożonych, a mniejsza cukru prostego da nam kopa w ciągu dnia, a białko z soczewicy (w zupie jest 3,6 g białka w 100g) pozwoli utrzymać sytość do następnego posiłku.

Skład: woda, soczewica 18%, cebula, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, masło, olej roślinny rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz biały, kmin rzymski 0,01%, curry, kurkuma.

Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna: 293kJ/70kcal
Tłuszcz: 1,6g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5g
Węglowodany: 8,4g, w tym cukry 2,6g
Białko: 3,6g
Sól: 0,5g

Wartość odżywcza w 250g (1 porcja)
Wartość energetyczna: 733kJ/175kcal
Tłuszcz: 4,0g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3g
Węglowodany: 21,0g, w tym cukry 6,5g
Białko: 9,0g
Sól: 1,3g

Korzystając z mikrofalówki w pracy nie odgrzewajcie zup w oryginalnych opakowaniach, lepiej przełóżcie je do szklanego talerza lub miseczki.

Obie zupy nie zawierają substancji dodatkowych do żywności- barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku i zapachu itd.

BEZSPRZECZNIE WYGRYWA PANI SOCZEWICA!

zupa1 zupa2 zupa3 zupa4 zupa5

Print Friendly, PDF & Email
Share This Post!

Comments (15)

  1. posted by Gosia on 22 maja 2014

    “W składzie podano, że woda stanowi 18% produktu” – a na zdjęciu widzę 12% 🙂

  2. posted by sylwia on 30 maja 2014

    Witam, ucieszyłam się na zupy marwitu, przeżyłam zonk bo moja zupa groszkowa okazała się skwaśniała, ale już krem z buraków okazał się świeży (trzeba kupować pudełka z płaskim wieczkiem). Krem z buraków bardzo smaczny:) no i dostępne w większości sklepów, cena 5 zloty, a Łowicza nie miałam przyjemności spotkać.

  3. posted by Aleksandra on 20 czerwca 2014

    Niestety bardzo się zawiodłam, kupiłam dzisiaj krem pomidorowy wieczko lekko wypukłe i była totalnie kwaśna… 5zł w koszu i głód …

  4. posted by Michał on 2 lipca 2014

    A skąd szanowny autor wie, że do kremu pomidorowego jest dodawany cukier prosty w ilości 4,9 g na 100 ml? To pomidorki i marchewka nie zawierają cukrów prostych? To jakie? A może tak pomidorek ma 6 g węglowodanów na 100 g, z czego 4 g to cukry proste? Można by to sprawdzić chociaż. Poza tym skąd autor wie, że zupka była prawidłowo przechowywana, może w sklepie wyłączają chłodziarki i tam się popsuła? No chyba, że prosto z wytwórni dostał. Abstrahuje już od użalania się nad brakiem białka i węglowodanów złożonych w kremie pomidorowym, bo przecież produkt wyjściowy tyle ich zawiera… Tak na marginesie, kremek pomidorowy większość je jako przystawkę przed głównym daniem, nikt tam nie obiecuje, że zapewni to pełen posiłek. Jakaś ta recenzja po łebkach, bez sprawdzenia, co tam może być i czego brakuje. Pytanie, czego można się spodziewać po produkcie z pomidorów i marchewki i pod tym kątem trzeba oceniać. Jak ktoś chce do tego białka, to kurczaczka sobie ugotuje, o produkcie w postaci kremu nijak to nie świadczy.

    • posted by Barbara Dąbrowska-Górska on 3 lipca 2014

      Szanowny użytkowniku, autor prowadzi bloga lunchowego i pod kątem pełnowartościowego lunchu oceniał zupę, bo wie, że ludzie tak jej używają! Taki był cel postu. Rzeczywiście biorąc pod uwagę, że głównym składnikiem zupy jest pulpa pomidorowa (dosładzana?, nie wiemy), a w składzie pojawia się cukier, nie można ze 100% pewnością powiedzieć jaki jest udział cukrów prostych. Szkoda, że producent nie uraczył nas tą informacją, sprawa byłaby jasna. Niemniej jednak z doświadczenia wiem, że kiedy jakiejś informacji nie ma to często znaczy, że była niewygodna.

  5. posted by FitHealthylife on 6 kwietnia 2015

    Gdzie kupiłaś Panią Soczewicę? Bo szukam, szukam, a nie znajduję.

  6. posted by ustjaneczka on 16 kwietnia 2015

    A co z innymi zupami, niektóre z nich mają cukier i każda z nich ma masło – to chyba nie jest dobry wybór dla osób odchudzających się?? proszę o podpowiedź

    • posted by Barbara Dąbrowska-Górska on 17 kwietnia 2015

      Cukier w zupie jest zupełnie niepotrzebny, ale już masło/oliwa z oliwek tak. Witaminy A, D, E i K są bowiem rozpuszczalne w tłuszczach i tylko w ich obecności moga się wchłonąć. 2 łyżki oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, ew. łyżka masła na garnek zupy będą ok.

  7. posted by żaneta on 1 lutego 2016

    miałam tą zupę krem z pomidorów, kupiłam do pracy, jednak bardzo mi nie smakowała. niestety nie miałam czym jej doprawić. Dobrze, że Twoja skwaśniała. nic nie straciłaś. bardzo zawiodłam się tym daniem, teraz jeszcze bardziej gdy czytam ile ma soli i cukru. smutne.

  8. posted by Przem on 12 lipca 2016

    Dlaczego porownane sa dwie rozne zupy, z innych skladnikow? Bracia urbanek maja rowniez w ofercie krem pomidorowy i takie dwa produkty bym porownywal, lub tez jesli wolimy soczewice to w ofercie marwit rowniez taka znajdziemy. Ja juz kilkukrotnie jadlem zupy marwit, nie trafilem jeszcze na zepsuta czy kwasna. Dzis zjadlem Pan Pomidor i musze przyznac ze rownie smaczna 🙂 prosze o profesjonalizm w porownaniach, nie porownujmy dwoch roznych produktow, laczacych nazwa ‘zupa’ 🙂
    pozdrawiam

    • posted by Barbara Dąbrowska-Górska on 12 lipca 2016

      Celem nie było porównanie zupy pomidorowej do pomidorowej, a ocena przydatności produktów jako posiłku lunchowego.

      • posted by jamilio on 7 września 2016

        Tak ale z drugiej strony przydatność Pana Pomidora wtedy też spada i też tam mamy dodany cukier. Skoro oceniania była przydatność można porównać krem pomidorowy obu firm i krem z soczewicy obu firm… Bo to wprowadza czytelników w błąd, a taki marwit np. bardzo wygrywa ceną z pan pomidor & co.
        Oczywiście zgadzam się, że wybór soczewicy będzie lepszym wyborem bo będzie to bardziej pełnowartościowy posiłek, ale zgadzam się z przedmówcą, że jak już coś porównujemy przynajmniej dwóch różnych marek to wtedy te produkty powinny być zbliżone a nie całkowicie inne. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *