“Brudna, parszywa” dwunastka PLUS i “czysta” piętnastka 2014 – warzywa i owoce najbardziej i najmniej skażone pestycydami

Autor : | 4 komentarze | On : Lipiec 1, 2014 | Kategoria : Dieta i zdrowe żywienie

Czasem Wam wrażenie, że im więcej wiemy o żywności i żywieniu tym gorzej dla nas, bo niezwykle trudno jest odnaleźć się w gąszczu sprzecznych informacji. Na każde TAK znajdzie się co najmniej jedno NIE.

Dziś chciałabym napisać kilka słów o liście, rankingu, który śledzę od kilku lat i który budzi moje zaufanie. Mowa o tzw. brudnej, parszywej dwunastce oraz czystej piętnastce.

Są to listy tworzone przez amerykańską organizację non profit EWG (Environmental Working Group), która wskazują warzywa i owoce z największą (brudna, parszywa dwunastka) i najmniejszą (czysta piętnastka) ilością pozostałości pestycydów.

Oczywiście ze względu na fakt, iż jest to ranking tworzony w Stanach Zjednoczonych, gdzie istnieją inne, mniej rygorystyczne niż w Unii Europejskiej regulacje prawne dotyczące stosowania środków ochrony roślin, nie możemy bezpośrednio przekładać tych zaleceń na warunki polskie. Niemniej jednak pewne cechy warzyw i owoców związane z ich budową tkankową predysponują niektóre z nich do kumulowania pestycydów, bez względu na kraj uprawy, dlatego przez analogię możemy założyć, że wyniki w Polsce byłyby zbliżone.

Ranking tworzony jest w oparciu o badania 32 tysięcy próbek warzyw i owoców wykonanych przez USDA (amerykański Departament Rolnictwa) i FDA (Food and Drug Administration). Co roku lista brudnej dwunastki oraz czystej piętnastki delikatnie się zmienia.
Od 3 lat brudna dwunastka została rozszerzona o kategorię PLUS, w której obecnie znajduje się jarmuż i ostra papryka, które zawierają niewielkie ilości pozostałości pestycydów, ale jest to środek (z grupy neonikotynoidów, zakazane w Unii Europejskiej) bardzo groźny dla układu nerwowego.

Oto kilka ciekawych wyników:

  • 65% przebadanych próbek zawierało pozostałości pestycydów
  • Każdy (poza kategorią PLUS) produkt z brudnej, parszywej dwunastki zawierał co najmniej kilka pestycydów, w wysokim stężeniu
  • EWG szacuje, że zastąpienie konwencjonalnych produktów z brudnej dwunastki żywnością ekologiczną ogranicza o spożycie pestycydów o około 80%
  • Próbki winogron zawierały pozostałości nawet 15 różnych pestycydów
  • Tylko 1% próbek awokado zawierało pozostałości pestycydów
  • Kukurydza trafiła na listę czystej piętnastki, choć jest to warzywo bardzo często poddawane modyfikacji genetycznej. Jednak jak się okazało kukurydza modyfikowana genetycznie używana jest do produktów przetworzonych, ta sprzedawana, jako świeża rzadko pochodzi z takich upraw.
  • Należy zwrócić uwagę, iż fakt, że w żywności wykrywane są tylko niewielkie ilości pozostałości pestycydów nie oznacza, ich w cyklu wzrostu danej rośliny używa się ich mało. Czasem budowa tkankowa sprzyja mniejszej kumulacji. Stosowane przy produkcji pestycydy mogą być jednak groźne dla zdrowia pracowników pracujących przy uprawie, jak również szkodliwe dla środowiska.
  • Na szkodliwe działanie pozostałości pestycydów najbardziej narażone są kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze.

Poniżej zamieszczam aktualną na 2014 rok listę brudnej, parszywej dwunastki i czystej piętnastki.

Na dole postu znajdziecie także pełną listę przebadanych przez EWG warzyw i owoców, ułożoną od produktów o największej pozostałości pestycydów do tych o ich znikomej ilości. Im niższy numer tym większa ilość pozostałości pestycydów.

BRUDNA, parszywa DWUNASTKA

  1. Jabłka
  2. Truskawki
  3. Winogrona
  4. Seler
  5. Brzoskwinie
  6. Szpinak
  7. Papryka słodka
  8. Nektarynki importowane
  9. Ogórki
  10. Pomidorki cherry
  11. Groszek cukrowy
  12. Ziemniaki

PLUS

Ostra papryka

Jarmuż

CZYSTA PIĘTNASTKA

  1. Szparagi
  2. Awokado
  3. Mango
  4. Cebula
  5. Kapusta
  6. Melon
  7. Kalafior
  8. Bakłażan
  9. Grejpfrut
  10. Kiwi
  11. Papaja
  12. Ananas
  13. Kukurydza
  14. Bataty
  15. Zielony groszek

Lista do pobrania w PDF (angielska wersja) – KLIKNIJ TUTAJ

Pełna lista przebadanych warzyw i owoców

Im niższy numer tym większa ilość pozostałości pestycydów

  1. Jabłka
  2. Truskawki
  3. Winogrona
  4. Seler
  5. Brzoskwinie
  6. Szpinak
  7. Papryka słodka
  8. Nektarynki importowane
  9. Ogórki
  10. Pomidorki cherry
  11. Groszek cukrowy importowany
  12. Ziemniaki
  13. Ostra papryka
  14. Borówki krajowe (USA)
  15. Sałata
  16. Jarmuż
  17. Śliwki
  18. Wiśnie
  19. Nektarynki krajowe (USA)
  20. Gruszki
  21. Mandarynki
  22. Marchew
  23. Borówki importowane
  24. Zielona fasola szparagowa
  25. Zimowa dynia
  26. Letnia dynia
  27. Maliny
  28. Brokuły
  29. Groszek cukrowy krajowy (USA)
  30. Cebula dymka
  31. Pomarańcze
  32. Banany
  33. Pomidory
  34. Arbuz
  35. Melon
  36. Pieczarki
  37. Bataty
  38. Kalafior
  39. Melon – Kantalupa
  40. Grejpfrut
  41. Bakłażan
  42. Kiwi
  43. Papaja
  44. Mango
  45. Szparagi
  46. Cebula
  47. Zielony groszek
  48. Kapusta
  49. Ananas
  50. Kukurydza

Warzywa i owoce lunchblog.pl

Print Friendly, PDF & Email
Share This Post!

Comments (4)

  1. posted by myvegankitchen on 25 października 2014

    Dzięki! Świetna robota.

  2. posted by krams on 9 kwietnia 2015

    Cóż, bardzo martwią jabłka i ziemniaki, ze względu na duże spożycie w PL. Czy ktoś może wie, jak wygląda stosowanie pestycydów w PL przez drobnych sprzedawców. Czy np. kupując ziemniaki/jabłka na targu będziemy kupować produkt mniej zanieczyszczony, czy nie ma różnicy czy market czy lokalny sprzedawca (choćby statystycznej)?

  3. posted by Andi on 16 sierpnia 2016

    To jest lista z USA. W Polsce może być zupełnie na odwrót, albo w ogóle być może nie trzeba się przejmować tą listą. Zresztą nie ma na niej ważnych dla środkowej Europy produktów: buraków, porzeczek, aronii, jeżyn…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *